Kommer kommunen processa mot medborgare medans de förlikar med stora byggbolag?
- Jens Grip
- för 6 timmar sedan
- 2 min läsning
Trots upprepade försök till dialog har flera familjer i Kävlinge stått inför valet av att förlora hundratusentals kronor eller stämma sin egen kommun – detta efter att ha köpt tomter som visat sig vara förorenade och undermåliga. Familjerna, som investerat både pengar och drömmar i sina hem, vittnar om en kommun som vänder ryggen till, medan stora byggbolag tillåts gå fria genom förlikningar. Fallet har uppmärksammats i både Keflinge Posten, Keflinge Posten – familjen Maalouf, Keflinge Posten – tomtförsäljning pausad och SVT Nyheter Skåne.

För familjen Maalouf blev konsekvenserna förödande – drömhuset blev en mardröm, och kostnaderna för sanering uppgår till hundratusentals kronor. När förhandlingar misslyckades och kommunen, tf. Bygg- och Miljöchef
Marie Pettersson, som vägrade träffa de drabbade, och sa till dem att enda vägen fram var ”att pröva frågan juridiskt”.
Vi på Keflingeposten har läst stora mängder korrespondens och sett en familj som artigt, engagerat och med stort tålamod kontaktat kommunen. I kommunens svar har information undanhållits, kommunikationen har varit nedlåtande och tillslut vägrar kommunen ta möten som ovan nämnt.
Efter påminnelse svarar kommunstyrelsens ordförande Annsofie Thuresson vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att det enligt henne pågår en rättsprocess.
“Tyvärr är dock beskedet från min sida att jag inte kan uttala mig i detta läge eftersom det är en rättsprocess när det kommit in krav på skadestånd och då vill jag inte gå in och riskera störa processen genom att göra någon form av uttalande. När det hela är klart kan jag kommentera.” skriver hon i ett mejl till redaktionen.
Om man ska vara noga så är det ännu ingen rättsprocess, en av familjerna har skickat in ett krav till kommunen på ersättning för bland annat grundarbete. Det blir enligt sakkunniga en rättsprocess först om kommunen väljer att bestrida kravet. Något de lovat att ge besked kring den 16/5.
Marie Pettersson och övriga tjänstemän på kommunen svarar inte alls på de två mail vi skickat.
Samtidigt avslöjar Keflinge Posten att kommunen i ett snarlikt ärende i Almelund – där samma byggfirma varit inblandad – valde en helt annan strategi. Där korrigerade byggaren delar av brister som upptäcktes vid besiktning och kommunen gick med på en förlikning på övriga dokumenterade brister. Däribland deformerade och fel lagda VA rör. Någon offentlig rättsprocess blev det aldrig och även om det området inte verkar ha lika stora brister som Harrievallen så är där ändå osäkerhet kring kvaliteten.
Det här väcker frågor om likabehandling och rättvisa. Varför får privatpersoner slåss mot kommunen i domstol, medan ett företag med resurser till förhandling slipper undan med en förlikning? Kävlinge kommun har i sin årsredovisning lyft fram medborgardialog, trygghet och tillit som viktiga värden. Men för de drabbade familjerna känns det som tomma ord.
Från kommunen väntas nu besked den 16 maj – ska man fortsätta juridiskt mot de egna invånarna eller ta ansvar?
En osäker framtid för fastighetsmarknaden
Samtidigt väcks frågor om hur detta påverkar förtroendet för kommunen som byggherre – och om det i förlängningen riskerar att sätta press på fastighetspriserna. Vad händer med marknadens förtroende när köpare inte kan vara säkra på att kommunen står bakom sina egna markförsäljningar? I en tid då Kävlinge brottas med minskad befolkningstillväxt och avmattning i bostadsbyggandet, är det en fråga som förtjänar allvarligt övervägande.