Kommunstyrelsemöte präglat av heta diskussioner
- Jens Grip
- 24 okt. 2024
- 3 min läsning
När Keflingeposten besökte kommunfullmäktige i onsdags möttes vi redan i entrén av ett engagerat sällskap medborgare, där för att följa ett specifikt ärende – vilket vi kommer återkomma till längre fram i vår sammanfattning.

Uppe i Harriesalen var de folkvalda politikerna samlade, och flera av kommunens högre tjänstemän närvarade från åhörarbänkarna. Stämningen var artig och respektfull, som sig bör.
Mötet inleddes med en genomgång av kommunens ekonomiska läge, benämnt ”Prognos 3”, vilket kan liknas vid en budgetuppföljning. Ekonomichef Victoria Galbe redogjorde för siffrorna, som visade ett bättre resultat än förväntat. En anmärkningsvärd punkt var de ökade kostnaderna för den tekniska enheten, vilket förklaras av den bristande efterlevnaden av lagen om offentlig upphandling – något vi har granskat tidigare. Däremot ställde vi oss frågande till varför behovet av en extern granskning inte lyftes. Det konstaterades också att extra budgettillskott och en höjning av VA-taxan tillförts.
Bland nämndernas utgiftsposter noterades att ”KS övriga anslag” – som vi tidigare rapporterat om – nu nästan utnyttjat hela sin budgetram på 21,1 miljoner kronor.
Det framkom även att skjutna investeringar och engångsposter, som markförsäljningen på 85 miljoner kronor och den uppskjutna rivningen av Vikenbadet, hade bidragit till det positiva ekonomiska resultatet.
Därefter behandlades frågan om gång- och cykelvägen mellan Hofterup och Dösjebro, ett ärende som det engagerade medborgarsällskapet var där för att följa. Kommunens tjänstemän presenterade den föreslagna sträckningen, som skulle gå mellan åker och skog. Presentationen var detaljerad, men undertecknad kunde inte låta bli att reflektera över att den som kan sitt ämne väl ofta kan förklara det kortare. Presentationen kändes dock väl genomtänkt och illustrerades med renderade bilder av den planerade häst- och cykelbanan. Kommunen var också öppen för samverkan med markägare, där de som inte ville sälja mark skulle kunna få den exproprierad.

Under frågestunden blev stämningen mer laddad. Jesper Andersson från Löddebygden ställde frågor som ”Hur många markägare har gått med på förslaget?”, varpå svaret blev: ”Inga.” Säkerhetsaspekter diskuterades, och en folkvald ifrågasatte rimligheten i projektet med tanke på markens våtmarksnatur, vilket skulle kunna leda till ökade kostnader och eventuella hinder från länsstyrelsen. Alternativa sträckningar, som att lägga cykelvägen längs en väg, lyftes också.
Johanna Laurell från Centerpartiet ställde frågan om hur många ryttare man förväntade sig använda den parallella ridstigen. Kommunstyrelsens ordförande Annsofi Thuresson avbröt och påpekade att den ridstigen bara var en illustrativ bild. Enligt Johanna gillar inte ryttare att ha mopeder och cyklister nära inpå. När Johanna Laurell frågade om någon analys gjorts, svarade en tjänsteman skrattande: ”Det finns inga prognoser för ryttare som det finns för gång- och cykeltrafik.”
Det fanns många frågor att ta upp, och en uppföljande artikel på detta ämne är troligen på sin plats.
Omröstningen om förslaget resulterade i bifall, med nej-röster från Löddebygden och Centerpartiet. (Rättelse, tidigare stod att S avstod, de röstade för förslaget) Löddebygden förtydligade att de stödjer en cykelväg, men ansåg att detta projekt inte skulle kunna genomföras inom rimlig tid eller budget.

Slutligen behandlades punkt 14, som rörde förändringar av E-förslag. Johan Douglies från Moderaterna yrkade på ett tillägg om att sänka antalet krävs röster från 100 till 50 för att kunna driva igenom ett förslag. Detta antogs och ses, åtminstone i våra ögon, som ett positivt steg mot ökat medborgarinflytande.
Vid några tillfällen under mötet fastnade diskussionerna i formalia, men detta finner vi på Keflingeposten inte värt att återge i detalj.
Mötet avslutades, och flera av frågorna kommer att fortsätta behandlas i framtiden.