top of page

Kävlinge kommun har köpt in tjänster och varor för 59 miljoner kr i strid mot lagen. (Uppdaterad)

Uppdaterat: 21 jan.


Problemen med att följa Lagen om offentlig upphandling (LOU) är betydligt större än vad Keflinge Posten initialt kunnat ana. Enligt uttalande från Kommundirektör Mikael Persson på Kommunstyrelsens senaste möte har 7–8 % av de tjänster som borde upphandlas inte genomgått korrekt upphandling där den totala volymen uppgår till 850 miljoner kr. Detta motsvarar minst ett värde av 59 miljoner kronor under 2023/24, vilket innebär att dessa transaktioner bryter mot lagen.


Kerflingeposten deltar på Kommunstyrelsens möte 15/1 där de chockerande uppgifterna framkommer.


Nytt för mötet var regler mot publicering av ljud och bild.
Nytt för mötet var regler mot publicering av ljud och bild.


Kommunstyrelsens möte om fakturahantering


Den första punkten på dagordningen vid det senaste kommunstyrelsemötet var “Initiativärende rörande attestering av fakturor”, efter frågor från Löddebygden på ett tidigare möte.


Kommundirektör Mikael Persson inledde med att redogöra för en incident där en kommunanställd under flera år ägnat sig åt brottsliga handlingar utan att bli upptäckt. Därefter besvarade han följande frågor:


1. Hur genomförs attestering praktiskt inom organisationen?


Mikael förklarade att fakturor hanteras i ett digitalt system med krav på tydliga underlag. Fakturor över 1,5 miljoner kronor granskas extra noggrant för att säkerställa likviditet vid utbetalning. (Notering: Beloppet kan anses lågt med tanke på en kommuns omfattande ekonomi.)


2. Hur kunde brottsliga handlingar pågå under flera år utan upptäckt?


Mikael betonade att detta handlar om brott, inte fusk. De aktuella inköpen från ICA var av mindre belopp, och kommunen hade inte granskat fakturorna utifrån risk och konsekvens.


3. Vilka åtgärder har vidtagits för att förhindra upprepning?

• Ansvar för attestering inom VA-sektorn har höjts till sektorchefsnivå (vilket innebär ökat ansvar för Linda Rosenstråle).

• Förtydliganden om fakturainnehåll har publicerats på intranätet.

• Möjligheten att implementera automatiska rapporter har undersökts.


4. Vilken genomlysning har gjorts för att säkerställa att detta är ett undantag?


Extra kontroller har genomförts för fakturor kopplade till ICA samt kurser och konferenser. Inga oegentligheter har upptäckts, men många underlag saknas. (Notering: Hur kan man utesluta oegentligheter när underlag saknas?)


Vid genomgång av konferensfakturor saknas ibland fullständiga underlag. För närvarande pågår en analys av fakturor över 700 000 kronor för perioden 2023–2024 för att säkerställa att avtal finns eller upphandling pågår. Enligt preliminära resultat saknar 7–8 % av leverantörerna avtal eller korrekt upphandling och totala volymen än så länge är 850 miljoner kr. Några leverantörer har spärrats i systemen på grund av detta.


5. Vilka nya rutiner föreslås för att undvika liknande händelser?


När analyserna är klara kommer beslut fattas om eventuella nya rutiner, inklusive fler stickprovskontroller, tekniska förbättringar och tydligare ramavtalshantering.


Politisk kritik


Rune Sandström (S) riktade skarp kritik mot den bristande kontrollen. Han jämförde med att varningssystem fungerar för att undvika att vikarier “LAS:as”, men menade att ekonomiska kontroller lämnar mycket att önska. Han avslutade med att säga att “ekonomin haltar rejält”.


Johanna Laurell lyfte frågan om tvåstegsprocesser i attesteringen, vilket kommundirektören förtydligade med hänvisning till delegationsordningen.


Man avslutade ärendet med att godkänna "Initiativärende rörande attestering av fakturor" som besvarat.


Annons / Reklam för: Compriser och Wexthuset 
t.jpg
t-1.jpg
bottom of page