Rymddrömmar i Löddeköpinge: Klass 3C på Nyvångsskolan kan få träffa astronauten Marcus Wandt
- Jens Grip
- 24 mars
- 3 min läsning
Uppdaterat: 25 mars
I Kävlinge spirar intresset för rymden – inte minst hos eleverna i klass 3C på Nyvångsskolan. Klassen har nämligen blivit nominerad till den rikstäckande tävlingen Sikta mot stjärnorna 2025, ett initiativ av Teknikföretagen där lågstadieklasser med tekniskt intresse kan vinna ett möte med Sveriges nyaste astronaut – Marcus Wandt.

– Det är en ära att få leda juryn och jag ser fram emot att ta del av alla inskickade bidrag. Vi behöver fler unga som ser teknik som något spännande och tillgängligt – och det börjar i klassrummet, säger Marcus Wandt i ett pressmeddelande från Teknikföretagen.
I sin nominering beskriver klassens lärare Johanna Nielsen hur elevernas fascination för universum vuxit sig starkare under året. Rymdtemat har inspirerat till allt från diskussioner om liv på andra planeter till drömmen om att en dag få lämna jorden. Wandt, som är tävlingens juryordförande, är en stor idol för eleverna.
Då klassen är en 3:a så kommer de som alla andra stå inför förändringar inför mellanstadiet. Därför skulle en gemensam resa till prisceremonin i Stockholm betyda extra mycket. Förutom att träffa en riktig astronaut vore det ett sätt att stärka klassens gemenskap och skapa oförglömliga minnen.
— Klass 3C, som är en ödmjuk klass, såg sig själv som vinnare redan då de fick veta att de fått ta del av boken "Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt". Vi ägnade mycket tid åt rymden som tema i åk 2 men vi upplevde då att det fanns ju så oändligt mycket mer att utforska med ständigt ny forskning och så mycket vi som människor ännu inte vet. Säger klassens lärare Johanna Nielsen
"Det är det som gör rymden så spännande; att det är så coolt, spännande och lite läskigt på samma gång!", säger elever i klassen. "Det tar ju aldrig slut!".
Tävlingen är öppen för årskurs 1–3 och bygger på undervisning med barnfaktaboken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt, som under hösten 2024 delats ut till 30 000 lågstadieklasser i Sverige. Vinnarklassen utses i slutet av mars av en jury där Wandt själv leder bedömningen .
Klass 3C är inte bara en grupp rymdintresserade barn – de är också ett exempel på hur nyfikenhet, kreativitet och tekniklust får ta plats i klassrummet i Kävlinge kommun. Fakta om tävlingen och Teknikföretagen: Teknikföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation med över 4500 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av Sveriges export och mer än en miljon arbetstillfällen. Vår uppgift är att stärka våra medlemmars konkurrenskraft genom att arbeta för en långsiktig kompetensförsörjning och en teknikbransch som är attraktiv för alla.
Vi vet att många barn och unga lyssnar på vad Marcus Wandt har att säga. Vi vet också genom våra undersökningar att ungdomar är positiva till teknisk utveckling och att ingenjörsyrket blir alltmer populärt. Men ändå väljer många unga bort teknikutbildningar redan i tidig ålder, ofta för att de inte ser teknik som något för dem. Här har grundskolan en avgörande betydelse i att ge unga en bra kunskapsbas att stå på och stimulera intresset för bl.a. teknik och matematik.
När vi häromåret frågade tusentals grundskolelärare om teknikundervisningen, efterfrågades mer undervisningsmaterial och fortbildning. För att möta det behovet lanserade vi under hösten 2024 ett initiativ där 30 000 lågstadieelever över hela landet fick ta del av Marcus Wandts barnbok Sikta mot stjärnorna tillsammans med ett pedagogiskt material framtaget för att på ett kreativt sätt integrera boken i undervisningen.
Nu följer vi upp den satsningen med tävlingen Sikta mot stjärnorna 2025, där elever får utforska teknikens värld ännu mer, visa upp sina kreativa arbeten – och inspirera andra på vägen.
Läs mer här: https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/pressrum/2020/marcus-wandt-soker-framtidens-astronauter-i-sikta-mot-stjarnorna-2025/
