top of page

Vad säger kommunen och politiken om Harrievallen?

När vi försöker få svar från ansvariga tjänstemän om situationen på Harrievallen möts vi av tystnad. Flera svarar inte alls, och de som gör det avböjer att kommentera. Lina Rosenstråle, tidigare uppmärksammad i samband med VA-brotten och kommunens omdebatterade konferenser, reagerar närmast förnärmat när vi försöker ställa frågor. Niclas Jensen upprepar att vi får skicka våra frågor via e-post till kommunstyrelsen.


Den enda vi lyckas få ett längre samtal med är Anders Lindvall, ordförande i bygg- och miljönämnden, som även är anställd som administratör i kommunen. Trots att han har en av de högsta politiska positionerna inom stadsbyggnad säger han sig inte veta någonting om situationen. När vi ifrågasätter hur detta är möjligt får vi inga tydliga svar. Lindvall får omkring 37 000 kronor i månaden för sitt politiska uppdrag plus mötesersättning och ytterligare 34 000 kronor för sin anställning som administrativ assistent i kommunen. I tidigare intervjuer har han sagt att han hanterar båda rollerna utan problem och att han kan göra bägge samtidigt, men när det gäller Harrievallen tycks ingen insyn finnas.


(Normen är att folk tar tjänstledigt till viss del när de får ett uppdrag som nämndsordförande.)


Miljörapporten – olika versioner av sanningen


Kommunen publicerade igår en miljörapport där det antyds att marken på Harrievallen är i gott skick och att det endast är några oroliga fastighetsägare som låtit göra en egen undersökning. Men den bilden stämmer inte, FASAB beställde rapporter inte tomtägarna. Ni kan läsa det hela här. (Med reservation för att kommunen ändrar info som sist)


Den rapport som finns på kommunens hemsida visar att marken innehåller föroreningar, men slutsatsen är att det inte ska vara något problem – för ämnet PAH, ingen annan koll har gjorts och "PAH kunde detekteras i flera jordprover i halter över riktvärdet för mindre känslig markanvändning" men det ligger nere i marken så det ska vara lugnt.


Samtidigt har en rapport beställd av FASAB, bolaget som skulle sanera marken, kommit fram till en helt annan bild. Där framgår att jorden innehåller betong, asfalt, kablar och har en tydlig oljelukt.


Breccia rapport beställd av FASAB
Breccia rapport beställd av FASAB


Att bygga ett hus på en tomt där man riskerar att gräva upp olja, kablar eller byggavfall när man planterar ett träd är knappast vad husköparna förväntade sig.


Rapport i dess helhet:




Samt att grunden för husbygge döms ut i en annan rapport:




Packningsrapport i dess helhet:


Vi väntar nu på utlovade svar från kommunstyrelsens ordförande Annsofie Thuresson.



Annons / Reklam för: Compriser och Wexthuset 
t.jpg
t-1.jpg
bottom of page